Προσφορά!
νΛΕ5εξωφυλλο2

νέος Ερμής ο Λόγιος τ. 5-6

€13,00 €9,00

Λάκης Προγκίδης, Δημιουργώ άρα υπάρχω

 Πέτρος Αρτάνης, Ελευθερία

 Μιχάλης Γ. Μερακλής, Δράμα και λαϊκός πολιτισμός στην αρχαία Αθήνα: Η γυναίκα

Μάριος Κωνσταντίνου, Tο Υπερρεαλιστικό Ριζίτικο του Ρήγα

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ρωσία και ΕΕ: Η αναπόφευκτη επαναπροσέγγιση

Τσιχάν Τουγκάλ, Δημοκρατικοί Γενίτσαροι: Ο ρόλος της Τουρκίας στην Αραβική Άνοιξη

Αφιέρωμα: Κώστας Παπαϊωάννου

Εισαγωγή: Ο φιλόσοφος της σύνθεσης

Οκτάβιο Παζ, In Memoriam: Κώστας Παπαϊωάννου

 Παναγιώτα Βάσση, Κώστας Στρ. Παπαϊωάννου. Opera et dies

Γιώργος Καραμπελιάς, Μάζα και Ιστορία

 Ρεϋμόν Αρόν, Προμηθέας και Λούσιφερ: Ο Μαρξ του Κώστα Παπαϊωάννου

Σωτήρης Γουνελάς, Κώστας Παπαϊωάννου: Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η νόθα δυτικοευρωπαϊκή συνέχειά του

 Κώστας Παπαϊωάννου, Πλάτων ο ειδώς: Φιλοσοφία της καταδικασμένης συνείδησης

 Κώστας Παπαϊωάννου, Η Δύση και η Ρωσία: Εισαγωγή στη ρωσοφοβία του Μαρξ

Έργα του Κώστα Παπαϊωάννου που κυκλοφορούν στα ελληνικά

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Αβροτέλης Ελευθερόπουλος (1869-1963): Το μακρύ οδοιπορικό ενός Καππαδόκη κοινωνιολόγου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, Μέρος Α’

Σπύρος Κουτρούλης

Ο συντηρητισμός, ο ρομαντισμός και η Αριστερά: Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσάτσου, Μέρος Α΄

Αστέριος Αργυρίου

Εισαγωγή στην ελληνική πολεμική και απολογητική γραμματεία έναντι του ισλάμ κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας

 

Χρίστος Δάλκος

Η προέλευση καί η πρωταρχική σημασία του ονόματος «Αρβανίτης»

Βιβλιοκρισίες

Σπύρος Κουτρούλης, Νάσος Βαγενάς, Κινούμενος Στόχος: Κριτικά κείμενα

 

Σπύρος Κουτρούλης, Νάσος Βαγενάς, Μεταμοντερνισμός και Λογοτεχνία

Σπύρος Κουτρούλης, Ιωάννης Τσέγκος, Ο Ψυχιατρικός Κοινοτισμός

Χρίστος Δάλκος, Γιάννης Παπακώστας, Από τη λογοτεχνία στον κοινωνικό προβληματισμό

 

Δημήτρης Μπαλτάς, Κύριλλος, Ελευθερία καί Ευθύνη

Δημήτρης Μπαλτάς

Χάιντς Χάιμζετ, Τά έξι μεγάλα προβλήματα της δυτικής μεταφυσικής

 

Παναγιώτα Βάσση

Γιώργος Ν. Πολίτης, Το Δικαίωμα της Πολιτικής Ανυπακοής

 

Χρίστος Δάλκος, Ελληνικά Κάλαντα

Κωδικός: 43 Κατηγορίες: ,

Περιγραφή Προϊόντος

Αφιέρωμα: Κώστας Παπαϊωάννου

Πλάτων ο ειδώς – Η Δύση και η Ρωσία – Μάζα και Ιστορία

 

Κυκλοφορεί το νέο, διπλό τεύχος του περιοδικού νέος Ερμής ο Λόγιος, με αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του Κώστα Παπαϊωάννου. Το τεύχος αρχίζει με την εναρκτήρια  ομιλία του Λάκη Προγκίδη στην τελευταία συνάντηση του λογοτεχνικού περιοδικού Atelier du Roman («Δημιουργώ άρα υπάρχω»), πριν αναστείλει την έκδοσή του και ένα απόσπασμα από το ποίημα Ελευθερία του Πέτρου Αρτάνη. Ο Μιχάλης Μερακλής γράφει για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία ελληνική τραγωδία, ενώ ο Μάριος Κωνσταντίνου γράφει για την ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή, με αφορμή τις ιστορικές μελέτες του Γιώργου Καραμπελιά. Ακολουθούν δύο γεωπολιτικές αναλύσεις, του Βασίλειου Μαρκεζίνη για την επαναπροσέγγιση Ε.Ε. και Ρωσίας και του Τσιχάν Τουγκάλ, για τον ρόλο της Τουρκίας στην Αραβική Άνοιξη.

 * * *

 Βασική επιδίωξη  του Παπαϊωάννου, σε όλη του τη ζωή, υπήρξε η μεγάλη «σύνθεση» ανάμεσα στην αρχαιοελληνική, τραγική σύλληψη του κόσμου, και την εσχατολογική οπτική που χαρακτηρίζει την ιουδαιοχριστιανική και την εγελο-μαρξιστική παράδοση. Στην σκέψη του, η τραγική σύλληψη δεν νοείται ως υποταγή στην κυκλικότητα και τη μοίρα, αλλά μπολιάζεται από το όραμα και την αναζήτηση μιας τελείωσης, η οποία όμως δεν νοείται ως τέλος ή «ολοκλήρωση» της ιστορίας ή της «προϊστορίας», σύμφωνα με την εγελειανή ή την μαρξική οπτική αντίστοιχα. Με αφετηρία αυτή την προβληματική προσπαθούμε να επισημάνουμε τις βασικές στιγμές της σκέψης του στα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το μικρό αφιέρωμα. Κατ’ αρχάς δύο κείμενα του, το πρώτο φιλοσοφικό  –«Πλάτων ο ειδώς»– γραμμένο στη νεότητά του, μόλις στα εικοσιένα χρόνια του, και ένα άλλο της ωριμότητάς του, για την «ρωσοφοβία του Μαρξ» που περιλαμβάνεται στον τόμο Μαρξ και μαρξισμός ΙΙ, Τάξεις και Ιστορία, που μόλις κυκλοφόρησε από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις».  Ο Οκτάβιο Πας σε ένα υπέροχο ποίημα γραμμένο για τον φίλο του Κώστα, το 1982, αποδίδει εύστοχα την ουσία της σκέψης του, ενώ η Παναγιώτα Βάσση, που ολοκληρώνει τη διατριβή της για τον Κ. Παπαϊωάννου, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του. Ο Ρεϋμόν Αρόν, στην Εισαγωγή του στο έργο Μαρξ και μαρξισμός, που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Κ.Π., καταγράφει ικανοποιητικά τη σχέση του Παπαϊωάννου με τον Μαρξ και τη μαρξιστική παράδοση.  Ο Γιώργος Καραμπελιάς  πραγματεύεται τη νεανική αισιόδοξη και ρηξικέλευθη αντίληψη του Κ.Π. για τον ρόλο των επαναστατικών μαζών στην ιστορία, καθώς και τη σχέση της ελληνικής παράδοσης με τη ιουδαιορωμαϊκή/δυτική, θέμα στο οποίο αναφέρεται από μια διαφορετική σκοπιά και ο  Σωτήρης Γουνελάς.

 * * *

 Στο τεύχος αυτό εγκαινιάζεται και μία σειρά άρθρων για την παρουσίαση στοχαστών και διανοουμένων του νεώτερου Ελληνισμού. Περιλαμβάνεται το πρώτο μέρος του άρθρου του Μελέτη Μελετόπουλου για τον Αβροτέλη Ελευθερόπουλο και του Σπύρου Κουτρούλη για τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Το τεύχος κλείνουν η μελέτη του Αστέριου Αργυρίου για την ελληνική πολεμική και απολογητική γραμματεία έναντι του Ισλάμ κατά την Τουρκοκρατία, ένα άρθρο του Χρίστου Δάλκου για την προέλευση και πρωταρχική σημασία του όρου «Αρβανίτης» και οι βιβλιοκρισίες των Δημήτρη Μπαλτά, Σπύρου Κουτρούλη, Παναγιώτας Βάσση και Χρίστου Δάλκου.